Tere tulemast tantsuansambel Lee kodulehele!

Tantsuansambel Lee on Tallinnas Eesti Tantsuagentuuris tegutsev nooruslik, otsinguline ning rõõmsameelne kollektiiv, mille juhtmõtteks on Ellen Niidu sõnad: Veel olen laps, kel, nähes lepalindu, kõik meelest kaob, pilk haarab õhku, silmad täis on indu ja süda taob.

Ansambli asutas 1980. aastal armastatud koreograaf, tantsujuht ja mitme tantsupeo pealavastaja Maido Saar ning sel hooajal täitub meil 44. tegevusaasta. Aastal 2017 andis Maido ansambli kunstilise juhi ülesanded üle oma kauaaegsele õpilasele Maria Uppin-Sarvele. Koos jätkatakse ansambli hea käekäigu eest seismist ning tantsurõõmu jagamist.

Hetkel tantsib Lees umbes 130 tantsijat vanuses 4 kuni 40, jagunedes kuude rühma: Lee pisikesed, põhikoolirühm, noorterühm, noorem segarühm, valikrühm ja vanem segarühm. Lisaks Maido Saarele ja Maria Uppin-Sarvele juhendavad Lee rühmi pühendunud tantsuõpetajad Hele Pomerants, Silvia Metsallik ja Roosmarii Sarapuu. Klaverisaatjana aitab oma helisevate käte ja valvsa pilguga Svetlana Siltšenko.

Peame Lees oluliseks, et Eesti rahvatantsu saaks tantsida igaüks, kes soovib. Seetõttu tantsivad mitmes rühmas koos nii kauaaegsed tantsijad kui ka päris algajad. Lee repertuaari põhiosa moodustavad Maido Saare ja Maria Uppin-Sarve tantsud, nende loominguline käekiri on kujundanud ka ansambli omanäolise identiteedi. Lee tantsijad saavad hooaja kestel sageli osa tantsude loomisprotsessist, õppides seeläbi tundma rahvatantsuharrastuse loomingulist külge. Siiski on aja jooksul repertuaari kinnistunud ka teiste koreograafide loomingut, samuti tantsitakse algupäraseid folkloorseid tantse.

Oma 44-aasta pikkuse ajaloo jooksul on tantsuansambel Lee osalenud kõikidel üleriiklikel üld- ja koolinoorte tantsupidudel. Lisaks on osaletud ka festivalidel ja sündmustel väljaspool Eestit – erinevate projektide raames on käidud muuhulgas Hiinas, Rootsis, Ungaris, Itaalias, Austrias, USA-s, Makedoonias, Kreekas ja Valgevenes.